Logo

Dieta lecznicza

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie odżywianie jest fundamentem zdrowia. Dzięki niemu organizm ludzki działa prawidłowo, jest odporny na choroby oraz nie ma zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Zdrowe odżywianie to również dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Dzisiejsze trendy w kuchni sprawiają, że spożywamy stanowczo za dużo cukrów, olejów roślinnych i wysokoprzetworzonych produktów obfitujących w konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty itp. Za mało jest natomiast „dobrych” tłuszczy wielonienasyconych i jednonienasyconych oraz warzyw,owoców i  produktów bogatych w wartościowe białko.

W efekcie ponad 30% ludności w Polsce cierpi na różne schorzenia dietozależne, takie jak: choroby niedokrwienne serca, zawały serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, osteoporoza, otyłość, nowotwory przewodu pokarmowego, niedokrwistość żywieniowa z niedoboru żelaza czy próchnica zębów. Występują również różnego rodzaju choroby metaboliczne, hormonalne i genetyczne. Wszystkie wymienione schorzenia wymagają leczenia dietetycznego, o czym większość lekarzy zapomina.

Według Hipokratesa to " pożywienie ma być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". Uczony wierzył również, iż ludzkie ciało posiada wrodzoną zdolność samoleczenia.


W naszym gabinecie wyznajemy tę samą zasadę i tworzymy tak diety, aby zapobiegać ale także wspomagać leczenie przeróżnych schorzeń.

Układamy diety między innymi w leczeniu:


- chorób przewodu pokarmowego: w chorobie refluksowej i wrzodowej, w zaparciach, w zespole jelita nadwrażliwego, w wybranych chorobach jelita cienkiego w tym zespole złego wchłaniania, w kamicy żółciowej, w przewlekłym zapaleniu trzustki, grzybicy przewodu pokarmowego
- chorób metabolicznych: przy podwyższonym cholesterolu i trójglicerydach, insulinooporności i cukrzycy typu II, w dnie moczanowej, osteoporozie
- chorób serca: przy nadciśnieniu tętniczym, w miażdżycy i  hiperlipidemii
- zaburzeń hormonalnych: zepół policystycznych jajników (PCO), niedoczynność tarczycy, Hashimoto, zespół Cushinga
- alergii i nietolerancjach pokarmowych
- chorób autoimmunologicznych: Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu I, choroba Leśniewskiego-Crohna i inne
- chorób nowotworowych

Nasz dietetyk przygotuje indywidualne zalecenia żywieniowe i jadłospisy dostosowane do konkretnego schorzenia.

Przed konsultacją zapoznaj się z informacjami jak przygotować się do pierwszej wizyty.